۱۸ عادت مردمان خلاق(بخش دوم)
۸. آنها سوالات بزرگ میپرسند
مردمان خلاق اشتهای سیری ناپذیری به کنجکاوی دارند- آنها حتی با بالاتر رفتن سنشان هم، حس کنجکاویشان را نسبت به زندگی حفظ میکنند. آنها از طریق برقراری گفتمانهای متعدد و همینطور رها ساختن ذهن خود در خلوت، به دنیای پیرامونشان نگاه میکنند و میخواهند بدانند چرا و چگونه دنیا به این صورت است.
۹. آنها نسبت به مشاهده زندگی دیگران کنجکاوند
افراد خلاق، ذاتا انسانهایی مشاهده گر بوده و دربارهی زندگی دیگران کنجکاوند، و به همین دلیل آنها اغلب دوست دارند که رفتار مردم را مشاهده کنند و حتی ممکن است بعضی از بهترین ایدههای خود را از همین مشاهده بدست آورند.
کافمن میگوید: «مارسل پروست، ادیب و رمان نویس شهیر فرانسوی تقریبا تمام عمر خود را صرف مشاهده مردم کرد و مشاهداتش را یادداشت میکرد. این مشاهدات در کتابهای او تجلی یافتند. مردم نگری در ذات بسیاری از نویسندگان و نوابغ مشهور قرار دارد و آنها مشاهدهگران دقیقی از طبیعت انسان هستند.»
۱۰. آنها اهل خطرکردن هستند
بخشی از انجام کارهای خلاقانه، ریسکپذیری است و بسیاری از افراد خلاق به همین واسطه در ابعاد مختلف زندگی خود پیشرفت میکنند.
استیون کاتلر در فوربس مینویسد: «ارتباطی عمیق و معنادار میان خطر کردن و خلاقیت وجود دارد که البته اغلب نادیده گرفته میشود. خلاقیت، عمل خلق چیزی از هیچ است. خلاقیت تشنه ریسک کردن است. این کار از عهده ترسوها و افراد بزدل برنمی آید. زمان تلف شده، آبروی از دست رفته و پول از کف رفته همگی از عوارض جانبی خلاقیتهای ناکام هستند.»
۱۱. آنها به زندگی به چشم فرصتی برای ابراز خود نگاه میکنند
فردریش نیچه، اعتقاد داشت که باید به زندگی و دنیا به چشم یک اثر هنری نگریست. مردمان خلاق بیش از سایرین با چنین زاویه دیدی به دنیا مینگرند و به شکل مستمر به دنبال یافتن فرصتهایی برای بیان خودشان در زندگی روزمره هستند.ابراز خود در زندگی هستند.
به بیان کافمن: «ابراز خلاقانه همان خودابرازگری و بیان خود است. خلاقیت چیزی جز ابراز فردی نیازها، آرزوها و ویژگیهای خودمان نیست.»
۱۲. آنها دنباله روی علایق حقیقی خود هستند
افراد خلاق ذاتا باانگیزه هستند- به این معنا که انگیزه آنها برای عمل از میل درونیشان سرچشمه میگیرد تا میل به تحسین شدن و یا کسب شهرت. روانشناسان نشان داده اند که افراد خلاق در اثر انجام فعالیتهای چالشب آفرین انرژی میگیرند، نشانه ای از انگیزش ذاتی؛ و مطالعات نشان دادهاند که تنها فکر کردن به دلایل درونی برای انجام یک فعالیت، میتواند برای تقویت خلاقیت کافی باشد.
کالینز و آمابیل در کتاب خود با عنوان «هندبوک خلاقیت» مینویسند: «انسانهای آفرینش گر و خلاق انتخاب میکنند تا مشتاقانه در مسائل چالشبرانگیز و مخاطره آمیز دخیل شوند، مسائلی که حسی قوی از قدرتمند بودن ناشی از توانایی آنها در استفاده از استعدادهایشان را برای ایشان فراهم میکند.»
۱۳. آنها از چارچوبهای ذهنی خود عبور میکنند
به باور کافمن یکی دیگر از اهداف خیالبافی کمک به ما در راستای عبور از دیدگاههای محدود خودمان و کشف دیگر شیوه ها و راههای اندیشیدن است، که میتواند سرچشمه خلاقیت شود.
کافمن میگوید: «خیالبافی برای این در ذهن بشر شکل گرفته تا این امکان را برای ما فراهم کند که فراتر از لحظه حال و اکنون حرکت کنیم. شبکهی مغزی مرتبط با خیالپردازی ، همان شبکهی مغزیای است که با نظریهی ذهن (theory of mind) نیز در ارتباط است. من دوست دارم نام آن را «شبکهی مغزی تخیل» بگذارم. شبکه ای که به شما اجازه میدهد تا آینده خودتان را تجسم کنید، و همچنین دریابید که در ذهن دیگران چه میگذرد.»
تحقیقات همچنین نشان دادهاند که ایجاد «فاصلهی روانی» - به معنای نگاه به موضوعات از زاویه دید دیگران یا فکر کردن به یک پرسش یا مساله گویی که واقعیت ندارد و یا ناآشنا است،- نیز میتواند به اندیشیدن خلاقانه کمک کند.
۱۴. در زمان غوطه ور میشوند
افراد خلاق زمانی که سرگرم نوشتن، نقاشی کردن، آفریدن و یا ابراز خودشان به هر نحو دیگری هستند، در حالتی هیجانی قرار میگیرند که به آنها کمک میکند در بالاترین سطح از تواناییهای خود اثری را خلق کنند. فرد در این حالت از تفکر خودآگاه فراتر رفته و ضمن کسب تمرکز نسبت به هر گونه حواسپرتی درونی یا بیرونی که بتواند مانع از عملکردش شود، مصون میشود.
زمانی این حالت را تجربه خواهید کرد که فعالیتی را انجام دهید که در عین چالش آفرین بودن هم از آن لذت میبرید و هم در آن مهارت دارید ، همانطور که هر کار خلاقانهای اینگونه است.
۱۵. آنها دور و بر خود را با زیبایی میپوشانند
افراد خلاق سلیقه و حسن انتخاب خوبی دارند و در نتیجه از اینکه اطرافشان را با زیبایی پر کنند، لذت میبرند.
در مطالعهای که اخیرا در مجلهی روانشناسی زیباییشناسی، خلاقیت و هنر, چاپ شده است نشان میدهد که موسیقیدانها – از جمله اعضای ارکسترها، معلمان موسیقی و تکنوازها - حساسیت و واکنش زیادی در مواجهه با زیباییهای هنری دارند و از آن لذت وافر میبرند.
۱۶. آنها برای وصل کردن نقاط مبهم آمده اند
توانایی فرصت یابی و دیدن احتمالات در نقاطی که دیگران از دیدن آن ناتوان هستند، موردی منحصر بفرد است که افراد بهشدت خلاق را از دیگران متمایز میکند. به بیان دیگر، داشتن بصیرت و بهره مندی از چشم انداز نقطه تمایز افراد خلاق از دیگر اقشار جامعه است. بسیاری از هنرمندان و نویسندگان بزرگ گفتهاند که خلاقیت در حقیقت توانایی وصل کردن نقطههایی به یکدیگر است که دیگران شاید هرگز به فکر وصل کردنشان نیفتاده باشند.
به بیان استیو جابز فقید:
«خلاقیت تنها وصل کردن چیزها و برقراری رابطه میان پدیده های به ظاهر نامرتبط است. هنگامی که از افراد خلاق میپرسید چطور این کار را انجام دادهاند، آنها شاید احساس گناه کنند چون واقعا کاری انجام ندادهاند، بلکه فقط چیزی را دیدهاند. چیزی که پس از مدتی به نظرشان واضح آمده است. نبوغ آنها ناشی از تواناییشان در اتصال تجربیاتشان و دیدن فرصتهای نایافته و نادیده است».
۱۷. آنها سوار بر موج تحولات قدرت تغییر هرچیزی را دارند
به اعتقاد دکتر کافمن، تنوعتجربیات، بیش از هر چیز دیگر، عاملی حیاتی در تداوم و شکوفایی خلاقیت است. افراد خلاق دوست دارند بر موج تغییرات سوار شوند، پدیده های جدید را تجربه کنند و از هر چیزی که زندگی را یکنواخت و دچار روزمرگی میکند، اجتناب کنند.
به گفته آقای کافمن: «مردمان خلاق تنوع تجربه بیشتری به نسبت سایرین دارند و عادت، قاتل تنوع تجربیات است.»
۱۸. آنها زمانی را به مراقبه و ژرف اندیشی اختصاص میدهند
مردمان خلاق و نواندیش ارزش یک ذهن شفاف و متمرکز را میدانند- چرا که عملکرد ایشان وابسته به وجود چنین اندیشه ای است. بسیاری از هنرمندان، کارآفرینان، نویسندگان و دیگر نوآوران، از ابزار مراقبه و ژرف اندیشی به عنوان ابزاری برای تحریک ذهنیت خود بهره میبرند.
و علم نیز موید آن است که ژرف اندیشی و تمرکز حواس واقعا میتواند به روشهای متعدد، قدرت مغز را افزایش دهد. مطالعهای در آلمان در سال ۲۰۱۲ نشان داده است که برخی تکنیکهای خاص مراقبه میتواند قوه تفکر خلاق را تقویت کند. همچنین تمرینات مرتبط با مراقبه و ژرف اندیشی با، تمرکز و حافظه بهبود یافته، ارتقای سلامت هیجانی، کاهش استرس و اضطراب و بهبود شفافیت روانی مرتبط است – که همگی آنها منجر به تقویت تفکر خلاق میشوند.
منبع:
http://www.huffingtonpost.com/entry/highly-creative-people_us_56313441e4b063179910bd4e
سبز باشید