بهرهگیری از روش دلفی در آیندهنگاری فناوری (Technology Foresight)
آینده پژوهی از جمله مباحث نوینی است که در فضای عدم قطعیت حاکم و آشوبناک کنونی به خوبی پاسخگوی نیاز فضای مدرن کسب و کاری است. آیندهپژوهی در فرایند برنامهریزی، مدیریت راهبردی و مدیریت ریسک کاربرد دارد و از طرفی امروزه در پیشبینی مشاغل مورد نیاز آینده نیز مورد استفاده است.
آیندهنگاری فناوری نیز یک روش برای آیندهپژوهی و پیشبینی به منظور تشخیص و شناسایی محتملترین ابداعات آتی بشر و توسعهی فناوری در آینده است. این روش امروزه از ابزارهای بسیار سودمند برای دستیابی به هوشمندی راهبردی به شمار میرود.
دو هدف عمده از آیندهنگاری فناوری عبارت است از:
- 1. تشخیص و شناسایی فناوریهای پرمنفعت (چه از نظر اقتصادی، اجتماعی یا سیاسی) نوظهور در آینده
- 2. و شناسایی حوزههای آتی مرتبط با پژوهشهای راهبردی
آیندهنگاری فناوری رویکردی نوین در دست دولتها و سازمانها برای خلق ثروت، حاکم کردن تفکر استراتژیک، و نیز کسب مزیت رقابتی است، چرا که با خلق یک پایگاه اطلاعاتی قوی کمک شایان توجهی در جهت ترسیم افق بلندمدت و تدوین استراتژیهای هوشمند سازمانی میکند.
در تعریف کلاسیک اصطلاح آیندهنگاری فناوری میخوانیم: "اقداماتی نظاممند برای مشاهدهی آیندهی بلندمدت علم، فناوری، اقتصاد و اجتماع، با هدف شناسایی فناوریهای در حال ظهوری که احتمالاً بیشترین منافع اجتماعی و اقتصادی را با خود به ارمغان دارند." این تعریف نشانگر درجه بالای اهمیت آیندهنگاری فناوری در بحث کسب و کار و مقولههای سازمانی است، چرا که نمیتوان به هیچ عنوان فناوری را از کسبوکارهای مدرن جدا انگاشت. فناوری بستری برای ایجاد و رشد کسبوکارهای مدرن است و مسیر را برای بالندگی اقتصادی هموار میکند.
ادامه این مطلب را در کتاب "40 گفتار پیرامون مدیریت و رهبری در کسب و کار " بخوانید.
سبز باشید