عارضهی درماندگی در تصمیم گیری و راههای مقابله با آن
"در لحظات تصمیمگیری است که سرنوشت انسانها رقم میخورد" – تونی رابینز
سبک زندگی فعلی به گونهای است که انسانها نیاز دارند تا پیرامون مسائل مختلف به تصمیمگیری بپردازند، چرا که دنیای مدرن حق انتخابها را به شدت افزایش داده است، همین امر و نیاز به تصمیمگیریهای متعدد و پیاپی موجب بروز عارضه یا سندرم درماندگی در تصمیمگیری (Decision Fatigue) شده است حال اگر ما در قامت یک رهبر و یا مدیر سازمان باشیم، چنین عارضهای میتواند خطرات بسیاری را متوجه ما و کسب و کارمان کند.
طبق تعریف ویکی پدیا، درماندگی در تصمیمگیری میتواند منجر به کاهش توانایی فرد در قضاوت صحیح و برقراری تعادل، عجز در تصمیمگیری و یا اصطلاحاً فلج در تصمیمگیری، خرید تکانشی، اختلال در خود تنظیمی و مدیریت بر خود، و ... شود. درماندگی در تصمیمگیری از سویی میتواند به تاخیر یا عدم اتخاذ تصمیمات منجر شود، که این امر بار زیادی را بر دوش سازمان تحمیل میکند.
خوشبختانه کارشناسان روشهایی آزمون شده را پیشنهاد میدهند که میتوان به مدد آنها بر این عارضه غالب شد:
1. برای مسائل روتین و روزمره از چک لیستهای ثابت بهره ببرید
این شیوه را از خلبانان آموختهایم، چرا که آنها پیش از پرواز، امور روزمره و ثابت را به کمک چک لیستهای خود انجام و تطبیق میدهند. داشتن چک لیست به عنوان وسیلهای برای یادآوری به ما کمک میکند تا انرژی ذهنی کمتری را در طول روز از دست بدهیم. حتی اگر این قبیل کارها به نوعی ملکهی ذهن شما شده باشند و چم و خم آنها را بدانید، باز این چک لیستها قادرند تا بار اضافی را از دوشتان بردارند و زمان زیادی را برای شما ذخیره کنند.
2. محدودیتهای زمانی تعیین کنید
برای مدت تصمیمگیری خود و اینکه چقدر زمان دارید تا تصمیمی خاص را اتخاذ کنید، مهلت تعیین کنید. به ویژه زمانی که احساس کردید غرق در تصمیمگیری شدهاید اقدام به تعیین سقف زمانی کنید. روش معمول آن است که به خود 5 دقیقه زمان دهید تا دربارهی موضوع مورد نظر فکر کنید و بعد تصمیم بگیرید.
ادامه این مطلب را در کتاب "40 گفتار پیرامون مدیریت و رهبری در کسب و کار " بخوانید.
سبز باشید