اثر مدیچی و چهارراههای خلق ایده
اعتقاد بر این است که خاندان مدیچی در زمان خود ثروتمندترین خانواده اروپایی بودند. آنها قدرت و ثروت خود را در راستای حمایت از شعرا، فلاسفه، دانشمندان، معماران، نقاشان، و مجسمه سازان اروپایی و غیر اروپایی به کار گرفتند و همگی آنها در زیر سقف فلورانس جمع کرده و تلاقی ایدههای این افراد بود که فلورانس را به شهری افسانهای تبدیل کرد. افرادی با تخصصها و ویژگیهای مختلف و گاه نامربوط که در بستر تقاطع ها و چهارراههای فرهنگی بوجود آمده ایدههایی ناب تولید میکردند. حتی عقیده بر این است که محیطی از فرهنگهای مختلف و امکان رشد رشتههای متفاوت که در آن زمان در فلورانس بوجود آمده بود، باعث رشد رنسانس و امکان بروز نوآوری های افرادی مانند داوینچی و میکلآنژ شده است.
بسیاری خاندان مدیچیها و اقداماتی از این دست را کاتالیست و جرقهی رنسانس در اروپا میدانند. مدیچیها با گرد هم آوردن افراد مستعد موجب شدند تا این افراد با هم در تماس و تعامل قرار گیرند، به بده بستان ایدههایشان بپردازند، و نقاط تلاقی را که موجب خلق ایدههای جهنده و بکر میشود را کشف کنند. به عبارت دیگر آنها به این افراد این امکان را دادند که به یافتن ارتباطات و نقاط اتصال میان رشته ها و فرهنگهای مختلف بپردازند و به این ترتیب موجب انفجار نوآوری گردند. این تلاقی ایده ها که از آن به عنوان «اثر مدیچی» یاد می شود، موجب بروز پیشرفتهای شگرف در ادبیات، فلسفه، هنر، سیاست، و علم در قرون بین سدهی چهاردهم و هفدهم شد.
ماجرای جالب توجه این خاندان موجب آن شد تا محققین دنیای خلاقیت، نظریهای جدید را مطرح سازند؛ اثر مدیچی!
آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چرا بسیاری از آموزهها و ایدههای الهام بخش و متحول کننده در دنیا، از سوی کسانی مطرح میشود که در آن زمینه یا تجربهای نداشتهاند یا تجربه آنها ناچیز بوده است؟
برای مثال زمانی که چارلز داروین نظریهی تکامل را مطرح ساخت، یک زمین شناس بود، و جالب است که یک ستاره شناس نخستین کسی بود که توانست ماجرای غم انگیز سرانجام دایناسورها را تشریح کند.
فرانس یوهانسون، مبدع اثر مدیچی در کتابی تحت همین عنوان بیان میدارد که اثر مدیچی نشان میدهد که چگونه ایدههای خارقالعاده اغلب زمانی رخ میدهد که ما مفاهیمی را از یک رشته به رشتهای جدید وگاه ناشناخته میآوریم. بسیاری از موضوعات نوآورانه میان رشتهای نظیر نورومارکتینگ ، فیزیک کوانتوم ،... نیز حاصل همین تلاقیهای بعضأ نا مربوط بودهاند.
در واقع ایدهی نهفته در اثر مدیچی آن است که ما وقتی که به محل تلاقی حوزهها، رشتهها، یا فرهنگها پا میگذاریم، میتوانیم مفاهیم موجود را به گونهای تلفیق کنیم که تعداد زیادی ایدهی خارقالعاده ایجاد شود. یوهانسون که پیشتر در سطح ارشد شرکتهای نرمافزاری مشغول به کار بوده است، چنین استدلال میکند که نوآوری زمانی رخ میدهد که افراد ورای تخصص خود به موضوعات نگاه کنند، و سپس فعالانه روی به موقعیتها بیاورند و در این مسیر نیم نگاهی را نیز معطوف آن کنند که چگونه میتوان عناصر و مفاهیمی خاص را با هم ترکیب نمود و به ترکیبی نوآورانه دست یافت.
شاید به همین دلیل باشد که نتایج برخی پژوهشها حاکی از آن است که افراد هر چه که به تحصیلات بالاتر دست مییابند از خلاقیت آنها کاسته میشود، و به همین دلیل برای مثال در برخی کشور های غربی همواره دستیارانی از سطوح پائینتر تحصیلی را برای افراد شاغل در مقاطع عالی مثل دکتری تعیین میکنند، چرا که الگوهای مغزی در افراد سطوح بالا و با تحصیلات عالیتر سختتر بوده و از قابلیت انعطاف کمتری برخوردار است. مهم است بدانیم که عمیق شدن در یک رشته موجب شکل گرفتن الگوهای مغزی میشود و احتمال بروز خلاقیت را به حداقل خود میرساند. از همین رو به گواه توماس کوهن و عدهای دیگر از پژوهشگران، پارادایم شکنی در رشتهها توسط تازه کاران آن رشته و یا کسانی که از دیگر رشتهها به این رشته آمدهاند آغاز میشود. جهش علوم ارتباطی و تقارب بیشتر علوم از جمله دلایلی است که برای اهمیت یافتن ایدههای میان بخشی در عصر حاضر ذکر میکنند .
یوهانسون با مفهوم اثر مدیچی قصد دارد تا افراد را به تلفیق و ترکیب تصادفی مفاهیم گوناگون ترغیب کند تا به این ترتیب به یک انفجار نوآوری و ایده سازی دست یابند. ایدههای بین بخشی تعجب برانگیزند، جهشی در جهتی کاملاً تازه ایجاد میکنند، و منبعی برای نوآوریهای آتی هستند.
اثر مدیچی ما را به چهار کار عمده تشویق میکند، این چهار کار موجب انعطافپذیر شدن الگوهای ثابت مغزی میگردد:
- فرهنگهای مختلف را بیازمایید و در معرض آن قرار گیرید (به طرق مختلف از جمله یادگیری زبانهای خارجی و تماس و تعامل با فرهنگهای دیگر)
- تا میتوانید چیزهای مختلف یاد بگیرید، خودآموزی در بطن اثر مدیچی قرار دارد
- فرضیات به اثبات رسیده را معکوس کنید و از طریق مهندسی معکوس به نظریات ثابت نگاهی دوباره بیندازید.
- از نقطه نظرهای مختلف به مسائل نگاه کنید.
چنان که مشاهده کردیم، ایدههای بکر و نوآورانه در دنیای کنونی اغلب زمانی حاصل میشوند که دو موضوع یا ایدهی به ظاهر غیر مرتبط را با هم تلفیق کنیم و به ایده ای تازه و جدید دست یابیم.
امروزه، فضای مدرن اثر مدیچی را میتوان در فرومها و یا تالارهای هم اندیشی جهانی در فضای مجازی و نیز برخی شبکههای تخصصی اجتماعی یافت، که بستر تلاقی و تلفیق ایدههای مختلف را فراهم میکنند و ایدههایی تازه را موجب میشوند.
سبز باشید
منابع:
- www.amazon.com/medici- effect-elephants-epidemics innovation/dp/1422102823
- www.copyblogger.com/content-success