پشتمیز جای کوتاه و مرگآوری برای دیدن بازار است
من پرویز درگی همواره در لابلای صحبتهایم در سمینارها و برنامههای آموزشی در تلویزیون و رادیو گفتهام که پشت میز جای کوتاهی برای دیدن بازار است. در واقع، نیروی فعال بویژه در حوزه فروش و بازاریابی باید انسان های سالم، سرحال و پر انرژی باشند و توانایی کار زیاد و طولانی در محیط های مختلف را داشته باشند. پس آنها باید حرکت کنند، توقف و ایستایی جایز نیست.
این جمله در پس خود مفاهیم بسیاری دارد و یکی از آنها میتواند مخاطرات پشت میزنشینی برای سلامتی ما باشد. محققان دریافتهاند که نشستن بر روی صندلی به مدت 5 ساعت در روز با مصرف روزانه یک پاکت سیگار فرقی ندارد و به همان اندازه بدن را در معرض خطر قرار میدهد. نتایج تحقیقی که زمستان سال گذشته روی بیش از 6300 نفر از میانسالان استرالیاییتبار صورت گرفته نشان میدهد افرادی که بیش از چهار ساعت در روز پشت میز مینشینند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به بیماریهای مزمن قرار دارند. از مهمترین این بیماریها میتوان به پرفشاری خون، بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و سرطان اشاره کرد. نتایج پژوهشی دیگر که به مدت هشت سال و نیم در دانشگاه نورثوسترن انجام شده است نیز نشان می دهد که نشستن نامناسب و طولانی مدت بخصوص در افراد سالمند، خطر بروز فلج را 50 درصد افزایش می دهد.همین محققان مشاهده کردند افرادی که عادت دارند شب ها تلویزیون تماشا کنند و یا بازی های یارانه ای انجام دهند، به میزان 61 درصد بیشتر از افرادی که صرفا یک ساعت در روز تلویزیون می بینند، در معرض خطر مرگ قرار دارند. در پژوهش دیگری محققان در دانشگاه هاروارد بر روی 167 هزار نفر در طول 4 تا 14 سال مطالعه و عادات سلامتی و غذایی شرکت کنندگان را مورد بررسی قرار دادند که یکی از این عادات، ساعت های نشستن افراد در طول روز است. براساس این تحقیق مردم آمریکا با نشستن بیش از سه ساعت در طول روز 2 سال از عمر خود را از دست می دهند و هم چنین نشستن بیش از دو ساعت برای تماشای تلویزیون باعث کاهش عمر انسان به مدت 1.4 سال می گردد.
در واقع آناتومی انسان بیشتر متناسب با ایستادن و راهرفتن است تا نشستن. نشستن، واقعا يکي از غيرفعالترين وضعيتهايي است که بدن ميتواند داشته باشد. چون در اين حين اصلا کالري قابل ملاحظهاي سوزانده نميشود. واقعيت اين است که حتي آدامس جويدن، انرژي بيشتري نسبت به نشستن مصرف ميکند. با این حال حداقل ما ایرانیها زیاد مینشینیم و مشکلات زیاد نشستنمان گریبانمان را گرفته است. در مجموع دنیای امروزی کارها را از شکل فعال درآورده و به شکل ساکن تبدیل کرده است.
بر اساس نتایج تحقیقات دانشمندان، بدن هر فرد فقط ۲۰ دقیقه می تواند تحمل قرار داشتن در یک وضعیت ثابت را داشته باشد. بنابراین بهتر است که هر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه یک بار، از جای تان بلند شوید و مدت ۳۰ ثانیه قدم بزنید، یا بدن تان را کش و قوس دهید و یا تمرینهای مثل زیر را انجام دهید:
بر اساس تحقیقات منتشره در نشریه سلامت هاروارد نیز، زیاد نشستن مقدمه بیماریهای متعدد از پوکی استخوان گرفته تا بیماریهای قلبی و دیابت است.
بنابراین جمله "پشت میز جای کوتاهی برای دیدن بازار است" را آویزه گوش کنیم و در مسیر تولید ثروت بیشتر و حفظ سلامتی و سطح انرژی خود بکوشیم. در ادامه 11 پیامد منفی زیاد نشستن را مرور میکنیم، شاید زنگ خطری در گوشتان به صدا درآید:
صندلی شما؛ دشمن شما
مشکلات مربوط به قلب دوم
نشریه دیلی میل با استناد به پژوهش منتشره در بریتیش مدیکال ژورنال بیان میکند که زیاد نشستن موجب تجمع خون در پاها میشود که در دراز مدت خطر لختگیهای خطرناک خون و واریس پا متصور است. اگر لخته های خونی حرکت کنند و وارد ریه ها شده و آمبولی ریوی ایجاد کنند، مرگبار هستند.
اختلال در تولید انسولین
اَنسولین یکی از هورمونهایی است که تاثیرات مختلفی در متابولیسم و دیگر اعمال بدن میگذارد. انسولین با اثر به سلولهای کبد باعث میشود این سلولها با گرفتن قند از خون و ذخیره آن به صورت گلیکوژن، قند خون را کاهش دهند و با تجمع گلیکوژن در سلولهای ماهیچهای -به عنوان یک منبع سوخت- انرژی را افزایش دهد. همچنین با اثر به بافتهای چربی، استفاده از چربی به عنوان منبع سوخت را متوقف میکند. در صورت نبود یا کمبود انسولین در خون، بدن از چربی به عنوان منبع سوخت استفاده میکند. در یک مطالعه ی جدید مشخص گردید خطر ابتلا به دیابت نوع 2 بویژه در زنانی که هر روز برای مدت طولانی در محلی نشسته اند افزایش می یابد. افزون بر این پژوهش های محققین دانشگاه کلرادو نیز نشان می دهند که بی تحرکی باعث عدم کنترل انسولین میشود که خود مقدمه ایجاد مرض قند است.
پدیده مغز مه آلود و کندشدن عملکردهای ذهنی
محققان انستیتوی ملی سرطان و پژوهشگران دانشگاه نیوکاسل در تحقیقات خود دریافتهاند که مدت نشستن بی وقفه در پشت میز کار، عملکرد مغز را ضعیف کرده و باعث ورود آسیب به عروق مغزی و همچنین بروز پدیدهای بنام مغز مهآلود می شود.
بیماری «مغز مه آلود» در اثر کاهش جریان خون و اکسیژن در مغز ایجاد شده و مانع از تولید هورمون های خوش خلقی و برخی از ژن های محافظ می شود. مغز در این حالت آشفته شده و قدرت تمرکز خود را از دست می دهد.
ضعف استخوانی
سایت معتبر preventdisease.com در مقالهای با اشاره به یافتههای مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی بیان میکند که زیاد نشستن میتواند سبب بروز پوکی استخوان شود. شانههای افتاده، پشت خمیده، خشکی و فتق دیسک کمر نیز از دیگر آسیبهای پشتمیزنشینی است. موسسه ملی اختلالات عصبی و سکته های مغزی در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده که حرکات منظم بدنی باعث تحریک جریان خون تازه و ارسال مواد مغذی به دیسک های بین مهره ای و بهتبع آن جلوگیری از آسیبهای استخوانی می شود.
دردهای مزمن ناشی از تخریب عضلات
عضلات در صورتی که بکار گرفته نشوند، با سرعتی غیرقابل باور فرسوده میشودند. این نتایج تحقیقات اساتید دانشگاه آریزونا است.
بیماریهای قلبی عروقی
ژورنال کالج آمریکایی کاردیولوژی در مقالهای مینویسد؛ زنانی که روزانه بیش از 10 ساعت یا بیشتر مینشینند، در معرض حملات قلبی و بیماریهای مرتبط با آن قرار دارند.
درد کلیه
مطالعات نشان میدهد که عدم تغییر وضعیت بدنی و نشستن طولانیمدت، سبب افزایش خطر بروز اختلالات مزمن کلیوی میشود. در واقع محققان نشان دادند که اگر فرض بگیریم فرد در طول روز 16 ساعت بیدار باشد؛ نشستن ممتد به مدت 80 دقیقه در شبانهروزو نداشتن تحرک میتواند سبب افزایش20درصدی ابتلا به بیماریها و اختلالات مزمن کلیوی شود.
ابتلا به انواع سرطان
تحرک بدنی منظم باعث تحریک تولید آنتی اکسیدان های محافظ سلول های بدن می شود، در حالیکه بی تحرکی سلول ها را در معرض رادیکال های آزاد قرار می دهد؛ عاملی که میتواند بدن را در برابر انواع ناهنجاریهای سلولی و سرطان مصون کند. بررسی 43 مطالعه موجود شامل بیش از چهار میلیون شرکتکننده و نیز 68 هزار و 936 مورد ابتلا به سرطان که نتایج آن در مجله مؤسسه ملی سرطان منتشر شده، نشان میدهدکه سبک زندگی کمتحرک با افزایش 8 درصدی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ، 10 درصدی خطر ابتلا به سرطان مخاط رحمی و 6 درصدی خطر ابتلا به سرطان ریه مرتبط است. این تحقیقات منطبق با یافتههای مجله سلامت هاروارد میباشد.
اگر عادت دارید شب ها جلوی تلویزیون بنشینید و تا آخر برنامه ها را تماشا کنید، یا کل روز را پشت میز کارتان سپری کنید، از جای خود بلند شده و راه بروید، بازارگردی کنید و سعی کنید به مرور زمان، این عادت بد را ترک کنید تا هم بتوانید در امور تجاری بدرخشید و هم سلامتیتان تضمین شود. فراموش نکنیم که عقل سالم در بدن سالم است.
منبع:
http://www.businessinsider.com/how-sitting-is-killing-you-2016-7
سبز باشید