اینترنت اشیا به زبان ساده
اینترنت اشیا یا بهبیانی دیگر، «اینترنت چیزها» یعنی اتصال دستگاههای فیزیکی مانند وسایل نقلیه، لوازم خانگی، گوشیهای هوشمند و... بههمدیگر از طریق نرمافزارهای خاص، حسگرها و... است. در این فناوریِ بهنسبت نوپا، تمامی دستگاههای متصل به یک شبکه، توانایی این را دارند که کارهایشان را بهصورت خودکار انجام دهند؛ بر اساس تغییراتی که در محیط اطرافشان رخ میدهد، یک سری پاسخ ویژه را بهصورت کاملا خودکار از خود نشان دهند و همچنین میتوانند دادههای مختلف را بدون هرگونه دخالت انسان، با دیگر دستگاههای شبکه مبادله کنند.
پایه ی اصلی این فناوریِ جدید، بر پایهی شبکهی بیسیم و اینترنت ساخته شده و هدف اصلی آن، بهبود کارایی و دقت دستگاههای مختلف است. Internet of Things در کنار موارد یادشده، میتواند از لحاظ اقتصادی و حتی بهمنظور جلوگیری از اتلاف وقت، کمکحال مردم باشد.
شاید این مورد را ندانید، اما عبارت اینترنت اشیا را میتوان برای اکثر دستگاههایی که میشناسید، تعریف کرد؛ همین نکته را میتوان وجه تمایز IoT نسبت به دیگر فناوریها بهشمار آورد. اینترنت اشیا شامل دستگاههایی نظیر گوشیهای هوشمند، هدفونها، وسایل نقلیه، لامپها، یخچالها، دستگاههای قهوهساز، سیستمهای امنیتی و هشداردهنده و بسیاری دیگر از دستگاههای خانگی و موبایلی میشود.
کارشناسان این حوزه تخمین زدهاند که اینترنت اشیا تا سال ۲۰۲۰ میتواند بیش از ۳۰ میلیارد دستگاه را در سراسر دنیا بههم متصل کند؛ همین موضوع باعث خواهد شد تا ارزش جهانی این بازار تا همین سال، به حدودا ۷.۱ تریلیون دلار برسد.
به روشهای مختلفی میتوان دستگاههای گوناگون را از طریق اینترنت اشیا بههم متصل کرد؛ همانطور که قطعا تاکنون از نام این فناوری حدس زدهاید، اولین و مهمترین موردی که برای اتصال دستگاهها نیاز داریم،اینترنت است. اینترنت را در حقیقت میتوان مرکز کنترل دستگاههای متصلشده از طریق IoT بهشمار آورد.
دومین موردی که به آن نیاز داریم، یک تلفن همراه هوشمند یا دستگاه مشابهی است که از اتصال بلوتوث پشتیبانی کند. تمامی اشیایی که از طریق IoT بههم متصل شدهاند، برای تبادل دادههای مختلف با یکدیگر، به یک یا چند دستگاه نیازمند هستند. با استفاده از یک دستگاه کنترلکننده نظیر گوشی هوشمند، میتوانید از راه دور بهراحتی اشیای مختلف را کنترل کنید.
بدیهی است که اگر کاربر بخواهد دستگاههای مختلف را از طریق گوشی هوشمندش کنترل کند، لازم است پیش از هر کاری اپلیکیشن ویژهای را که برای این کار تعبیه شده است، نصب کند.
اینترنت اشیا برای متصل کردن هزاران دستگاه بههم و بهاشتراکگذاری داده بین آنها، از روشهای مختلفی بهره میگیرد؛ دفاتر کاری و خانهها بهطور معمول برای اتصال دستگاهها، از وایفای یا بلوتوث استفاده میکنند. گفتنی است که دو مورد یادشده، محبوبترین روشها برای عملیکردن این کار هستند.
علاوهبر اینها، میتوان برای اتصال دستگاههای الکترونیکی از طریق اینترنت اشیا، از شبکهی LTE و فناوریهای ماهوارهای هم بهره گرفت که البته این دو روش، چندان مرسوم نیستند.
اگر شما نیز جرو افرادی هستید که میزان کارایی اینترنت اشیا برایتان تبدیل به سوالی بزرگ شده، بهتر است بدانید که از طریق این فناوری تقریبا میتوان هر کاری که فکرش را بکنید، انجام داد. واقعیت این است که تواناییهای اینترنت اشیا برای عملیکردن کارهای مختلف، فراتر از آن است که خیلیها تصور میکنند.