درسهای سامورایی ها: اسرار آرامش
«من جنگاور نیستم؛ اما در ذهن خود هر روز در نبرد با باورهای کهنه و رنگ و رو باخته و عدم تغییر هستم. من روح یک سامورایی را دارم». ماشارو موریموتو؛ یکی از آشپزان برجسته ژاپنی ملقب به آشپز آهنین
سامورایی به نظامیان ژاپن قبل از صنعتی شدن گفته میشود. آنان از خانوادههای اشراف ژاپنی بودند که در ارتشهای خصوصی اجیر میشدند و به دایمیو (اربابان محلی) خدمت میکردند. هاگاکوره(یعنی پوشیده با برگ ها) کتاب بوشیدو آییننامهی سلحشوران ژاپن است که راه و رسم ساموراییها را مشخص ساختهاست و مطابق با اصول این طریقت هیچ ترسی از مرگ نداشتند و شجاعانه در راه خدمت به سروران خود جان میباختند. شرافت و وفاداری که مهمترین فضیلتها در زندگی آنان بود نوعی احساس ترس، آمیخته با احترام و وابستگی برای مردم ژاپن نسبت به این طبقۀ اجتماعی پدید آورده بود. مردم ژاپن موظف بودند که هنگام گذر سامورایی ها به آنها تعظیم نمایند و در برابر خصلت جنگاوری و جنگ طلبی آنان اعتراضی نداشته باشند. در اینجا به چند مورد آن اشاره می شود که در سایت ویکیپدیا منتشر شده است:
۱) طریقت سامورایی مرگ است – آنجا که میان مردن و زندهماندن دودل باشی، بی درنگ مرگ را برگزین!
۲) همت در کارهای بزرگ بگذار – در مثل آمده است:”ماهی در آب پاک و زلال زنده نمی ماند”
۳) راه کمال بی پایان است.
۴) کسی که اشتباه نکند ، اعتماد را نشاید.
۵) آراسته بودن نه شیوه ی زندگی سامورایی است.
۶) در یاران شور برانگیز! – سامورایی راستین هرگز نباید که پژمرده دل و افسرده جان بنماید.
۷) ”برتریجویی” رسم و راه سامورایی است.
۸) در خود بنگر.
۹) در کار ، جان و دل بگذار.
۱۰) والایی بجوی.
۱۱) حسابگری ناجوانمردی است.
۱۲) در هفت نفس تصمیم بگیر.
۱۳) فروتنان محبوبند.
۱۴) زبان را نگاه دار.
۱۵) زیردستان را آفرین کن.
۱۶) سخنپذیر باش.
۱۷) سخن نخستین ، شکوفهی دل سامورایی است.
۱۸) مرد تکفن به کار نیاید.
۱۹) همیشه چون نخستین دیدار فروتن باش.
۲۰) پیش از سخن گفتن ، شنونده را بیازمای.
۲۱) از نیایش باز نمان.
۲۲) اگر هم میبازی ، جانانه بباز.
۲۳) هیچ کار را کوچک مگیر.
۲۴) در کارهای بزرگ از چیزهای کوچک بگذر
آیین آرامش
مطالعه برخی کتب پیرامون ساموراییها نشانگر وجود یک ویژگی مشترک و اعجاب انگیز میان سلحشوران خاور دور است؛ خصلتی که نه به جنگاوری و شمشیر مرتبط است و نه در استراتژی خلاصه میشود، بلکه شاید نقطه مقابل آن باشد:
«بزرگ جنگجویان تاریخ چه عاملی را بعنوان کلید موفقیت و اراده پولادین و تزلزلناپذیرشان برمیشمارند؟ آرام بودن.»
و ساموراییها 500 سال بود که پیرو همین آیین و مسلک بودند؛ آیین آرامش:
•«اگر جنگاوری بتواند ذهن خود را رام کند و آشوب افکار دیگران را بخوابند، این والاترین هنرهای جنگی است». شیبا یوشیماسا (1349-1410)
•«هرآنگاه که بتوانی بر روان خود چیره شوی، بر هزاران دل ناگرانی غلبه خواهی کرد، و طعم رهایی را خواهی چشید. اما اگر روانت مهار تو را در دست گیرد، زیر دلشوره ها دفن خواهی شد و آنگاه نخواهی توانست سر بر آوری. ذهنت را بدست آر، با قاطعیت از آن حفاظت کن و اجازه نده ذهن بر ذهن پیروز گردد». سوزوکی شوسان (1579-1655)
•«یک نجیب زاده بیهودگی و پوچی را با جدیت و وقار میپوشاند، یک روح تمام و عیار بینقص، خلق و خوی باوقار و ذهنی بیآلایش و آرام از اهم خصلتهای نجیبزادگان است». کایبارا اکن (1630-1714)
•«ذهن تزلزلناپذیر برترین جنگافزارهاست». آداچی ماساهیرو (1780-1800)
و دیگر سامورایی که میتوان از او درسهای بسیاری آموخت به یقین موساشی است. میاموتو موساشی (1645 - 1584) به عنوان بزرگترین شمشیرزنی که قدم به عرصه خاکی گذاشته است مورد توجه و احترام افراد بسیار زیادی است.شجاعت و دلاوریهای او سبب زنده ماندن وی در تمامی نبردهایش گردید. افسانههای زیادی درباره زندگی میاموتو نقل شده، اما اگر کسی بخواهد نگاهی دقیق و درکی صحیح نسبت به ذهنیات این هنرمند رزمی داشته باشد چه راهی بهتر از خواندن نوشتارهای او در کتاب پنج حلقهی قدرت. پنج حلقهی قدرت شاهکاری است از روشهای مبارزه:
«آنچه هم در مبارزه و هم در زندگی روزمره به چشم میخورد، آرامش است.»
آرامش 3 پیامد روشن دارد؛ اول آنکه فکر را شفاف میکند، بعد آنکه موجب میشود تا تصمیمات هیجانی و نابخردانه نگیریم و دیگر آنکه آدمی را از تشویش نجات میدهد.
اما چگونه به سرچشمه خروشان آرامش و تعالی دست یابیم؟
بشر امروز، نسل نوشیدنیهای دیوانهوار انرژیزا است و بسیاری از دانستههای ما در زمینه کسب آرامش صحیح نیستند. اما ساموراییهای چگونه به آرامش دست مییافتند؟
راهنمای عملی معبد ساموراییها برای آنکه آرامشی تزلزلناپذیر بیابیم
ساموراییها هنرهای رزمی و نظامیگری را بسیار تمرین میکنند و آنها بسیار به مرگ می اندیشند.
در کتاب آیین سامورایی: ترجمه معاصر بوشیدو؛ میخوانیم که:
«آنکه میخواهد لباس رزم بر تن کند باید همواره مرگ را بر هر چیز دیگری مقدم بداند، و هر روز و شب، از بامداد تا شامگاهان و حتی در ایام عید در اندیشه آن باشد».
تحقیات نشان میدهد که تمرین سخت و در عین حال تصویرسازی بدترین پیشامد دو تکنیک قدرتمند جهت افزایش آرامش است.
ساموراییها بی انقطاع تمرین کرده و میرزمیدند. آنها بر این باورند که باید همواره آماده و مهیا بود. آمادگی موجب کاهش تشویشات ذهنی میشود. چرا که وقتی اوضاع پیچیده میشود، مجبور به اندیشیدن نیستیم. در جنگهای خانمانسوز ساموراییها همواره کسانی باقی میماندند که آمادگی کسب کرده باشند.
دیوید مکرانسی در کتاب شما آنقدرها باهوش نیستید، مینویسد:
«به بیان جانسون و لیچ، آنها که پایدار میمانند کسانی هستند که خود را برای بدترینها آماده کرده باشند و جلوتر از زمان تمرین کرده باشند... آنها در هنگامه وقوع ناگواریها در اندیشه و خیال فرو نمیروند چرا که پیش از دچار شدن به آن فکرهای خود را کردهاند و تنها نظارهگر بحران بوده و آن را مدیریت میکنند».
عجیب آنکه تصویر سازی منفی تکنیکی باستانی است که از امواج منفی و بازخوردهای ناخوشایند پدیده ها میکاهد. بطور مثال تفکر پیرامون مرگ میتواند آرامشبخش باشد. به شرط آنکه اصول تفکر در آن رعایت شود.
همچنین تحقیق دیگری نشان میدهد که قدرتمندترین راه برای مقابله با تنشها و آرام ماندن، احساس کنترل است. ساموراییها با تصویرسازی بدترین پیشامدها در جنگ میتوانستند احساس کنترل بدست اورند.
در کتاب مغز شما در کار: استراتژیهایی برای غلبه بر عوامل حواسپرتی و جلب تمرکز میخوانیم:
«ایمی آرنستن به مطالعه تاثیرات تحریک سیستم لیمبیک روی عملکرد کورتکس پیشپیشانی مطالعه کرده است. او اهمیت حس کنترل را اینگونه تشریح میکند: عملکرد پیش پیشانی زمانی رخ میدهد که ما احساس کنترل را از دست بدهیم. این کورتکس پیش پیشانی است که وجود کنترل یا عدم آن را مشخص میکند. ادراک در کنترل بودن محرک اصلی رفتار است».
منبع:
http://time.com/101929/lessons-from-the-samurai-the-secret-to-always-being-at-your-best/
سبز باشید