نقلقولهایی دربارهی خلاقیت از استاد خلاقیت
اگر آلبرت انیشتین به دنیا نیامده بود، شاید روزی فرد دیگری به دنیا میآمد و تئوری نسبیت را کشف میکرد. اما اگر پابلو پیکاسو به دنیا نیامده بود، شاید هنر او هیچ وقت خلق نمیشد.
پیکاسو در سن 9 سالگی اولین نقاشی خود با عنوان Le Picador را کامل کرد که در آن مردی در حال اسب سواری کردن در یک میدان گاوبازی است.
یکی از ویژگیهای پیکاسو در دوران تحصیلش این بود که به دلیل خلاقیت بالایش از اینکه به او گفته شود چه کار بکند و چه کار نکند، تنفر داشت. اولین قرارداد پیکاسو در پاریس و با پر مناش امضا شد؛ قراردادی که بر اساس آن مناش هر ماه 150 فرانک (معادل ارزش فعلی 750 دلار) به او پرداخت میکرد.
بر خلاف شروع نه چندان خوبی که پیکاسو در حرفه خود داشت، بعدها به یکی از تأثیرگذارترین هنرمندان قرن بیستم تبدیل شد و میراثی از خود به جای گذاشت که هنوز هم به لحاظ خلاقیت پیشرو است. در ادامه تعدادی از نقلقولهایی را که منتسب به او است، میخوانیم:
1. هنرمندان بد کپی میکنند. هنرمندان خوب استفاده میکنند.
این نقلقول پیکاسو تفسیرهای متفاوتی دارد. یکی از تفسیرهای آن میتواند بدین شکل باشد که هیچ چیز اصیلی دیگر باقی نمانده است و همه حرفها گفته شده و همه چیز تنها بیان مجدد حرفهای گذشته است. در این میان خلاقیت یعنی اینکه چطور آنچه را که قبلاً گفته شده با توجه به شرایط و اقتضائات جدید بیان کنیم. حتی تی اس الیوت از شعرای معروف قرن بیستم نیز میگوید: شاعران بیتجربه تقلید میکنند. شاعران بالغ بهره میبرند.
2. هرچیزی را که بتوان تصور کرد، واقعی است.
این نقل قول از فردی است که خود صاحب قوه تخیل بسیار فعالی بوده و این را میتوان از آثار او به خوبی متوجه شد. پیکاسو از افراد تأثیرگذار روی مکتب سوررئالیسم بوده است که پایه و اساس این مکتب بر آزاد کردن قوه تخیل هنرمند استوار است.
3. هنر، یعنی حذف غیرضروریات
از استیو جابز نقل است: نوآوری به هر چیزی جواب مثبت دادن نیست. از جاناتان آیوز نقلقولهای فراوانی میشود که به برداشتن ویژگیهای اضافی و سادهسازی محصول اشاره دارد. استیو جابز تحت تأثیر هنرمندان قرن بیستم و از جمله آنها پیکاسو بود. زیبایی در عین سادگی که ویژگی بسیاری از محصولات اپل است الهامگرفته از نقاشیهای پیکاسو است.
4. عمل، کلید موفقیت تمام موفقیتها است.
برای تمام موفقیتها و از جمله آنها خلاق بودن، عملگرایی یک لازمه است. عملگرایی بود که باعث میشد پیکاسو افکار و تخیلات خود را به زیبایی به تصویر بکشد. در زمینه خلاقیت، نکتهای که باید به خاطر بسپاریم این است که خلاقیت ما چگونه میتواند در عمل به اثری تأثیرگذار تبدیل شود و برای خودمان و سازمانمان سودآور باشد.
5. تمام کودکان هنرمند به دنیا میآیند. مسئله این است که وقتی بزرگ میشویم چگونه هنرمند باقی بمانیم.
این نقل قول به وسیله تحقیقاتی که در زمینه خلاقیت صورت گرفته تأیید شده است. پژوهشهای انجام شده نشان میدهند از لحظهای که کودکان وارد مدرسه میشوند و فرایند بزرگ شدن را ادامه میدهند، بخش خلاقیت مغز آنها کمتر و کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
6. من اشیا را آنچنان را دربارهشان فکر میکنم میبینم نه آنچنان که آنها را میبینم.
این نقلقول فوقالعاده زیبا از پیکاسو ما را به یاد این فلسفه میاندازد که دنیا را با توجه به چشمانداز خود تغییر بده. این ویژگی باید سرلوحه تمام افرادی باشند که میخواهند خلاقیت را در خود نهادینه کنند.
توجه به این نقلقولهای پیکاسو سبب میشود که بتوانیم خلاقیت را به تمرینی مستمر برای خود تبدیل کنیم. خلاقیت نگاه تازهای به نیازهای افراد است.
سبز باشید